man2 man21

Tuza Camion Kft. 3300 Eger, Pozsonyi u. 2. I/9 • info@tuzacamion.hu • Tel.: +36 36 516-350 • Fax.: +36 36 516-351

A nemzetközi fuvarozásban az alábbi autótípusokkal dolgozunk:

Furgon

4-8 palettányi áru (paletta/raklap 800 mm x 1200 mm) szállítására alkalmas, rendszerint zárt (dobozos) kisteherautó. Max. 1,5 t teherbírású, 8-16 m3-es raktérrel rendelkezik. A szállítható áru magassága 1,7-2,3 m-ig terjedhet, típustól függően.

A rakodás a 4-6 palettás változatnál az oldalsó és a hátsó ajtón keresztül lehetséges, míg a nagyobb változat csak hátsó rakodóajtóval rendelkezik.

A leggyorsabb közúti fuvarozási eszköz, nem vonatkoznak rá vezetési időt korlátozó jogszabályok, illetve egyes országokban a sebességi korlátai is nagyobbak a teherautókétól.

Kisteherautó

kisteherautoA jármű összsúlya max. 7,5 t-ig terjedhet, rakománnyal együtt. 16-19 paletta szállítására alkalmas. A felépítménye lehet ponyva vagy doboz. A dobozos autó csak a hátsó rakodóajtón keresztül rakható, míg a ponyvás változat hátulról vagy akár mindkét oldaláról. Egyes ponyvás változatoknál a darus rakodás is lehetséges.

A legjellemzőbb rakfelület méretek: 6,5 m (hossz) x 2,4 m (szélesség) x 2,5 m (belmagasság). Ezen paraméterek egy 16 palettás kisautóra vonatkoznak. A hossz és a magasság azonban felépítménytől függően változhat. A hosszúság lehet akár 7,5 m, a magasság pedig akár a 2,8 m-t is elérheti. A hasznos terhelhetősége 3,2-3,5 t-ig terjed.

A vezetési időket korlátozó jogszabályok hatálya alá esik.

Pótos szerelvény, tandempót

potkocsis-szerelvenyTípustól függően össztömege (rakottan) 7,5-40 t-ig terjedhet. A szerelvény áll egy gépes részből, ami már önmagában is rendelkezik rakfelülettel, és egy pótkocsiból. Egy átlagos méretű pótos szerelvény az alábbi paraméterekkel rendelkezik:
Gép: 7,5 m (hossz) x 2,43 m (szélesség) x 2,7 m (magasság)
Pótkocsi: 7,5 m (hossz) x 2,43 m (szélesség) x 2,7 m (magasság)

A hosszúság és a magasság a kocsi típusától függően változhat. Ponyvás és dobozos változata is létezik, de a ponyvás az elterjedtebb. A ponyvás változatoknál a darus rakodás általában lehetséges. Terhelhetősége 3-24 t-ig terjedhet. Ez a teherautó tudja a legtöbb palettányi árut elszállítani, akár 39-et is.

A vezetési időket korlátozó jogszabályok hatálya alá esik.

Nyerges szerelvény

nyerges-szerelvenyA legelterjedtebb teherautó típus a 40 t össztömegű teherautók között. Ez a szerelvény is két részből áll, de a vontató nem rendelkezik saját rakfelülettel. A pótkocsi 13,6 m hosszú, 2,43 m széles a magassága pedig 2,5 m és 3 m között változhat. Lehetséges ponyvás és dobozos felépítmény. A ponyvás típusú általában daruzható és maximum 34 paletta, 24-25 t áru szállítására képes.

A vezetési időket korlátozó jogszabályok hatálya alá esik.
A fenti bemutatás csak egy átfogó képet ad a legelterjedtebb teherautó típusokról, amikkel dolgozunk. Számtalan egyéb más változat lehetséges a szállítandó áru igényeihez igazodva.